Constantin Dimitrescu

Constantin Dimitrescu s-a nascut pe 07 martie 1847, in Blejoi, județul Prahova si a murit pe 09 mai 1928, la București. Acesta a fost un compozitor, violoncelist și profesor român.

  • Studii

Constantin Dimitrescu s-a mutat în București încă din copilărie. Aici a cântat în corul bisericii „Curtea veche” și a luat lecții de violoncel cu compozitorul Alexandru Flechtenmacher, viitorul director al Conservatorului din București. Între anii 1864 – 1867 a studiat la Conservatorul de Muzică și Declamațiune din București (astăzi Universitatea Națională de Muzică). A făcut parte din prima generație de studenți ai Conservatorului, care fusese înființat chiar în anul 1964. În această perioadă, Dimitrescu a continuat studiul violoncelului cu Alexandru Flechtenmacher și cu Joseph Neudörfler. După absolvirea studiilor, a plecat cu o bursă de stat la Viena, unde a lucrat cu profesorul Carl Schelsinger pentru a-și perfecționa tehnica de interpretare la violoncel. Timp de un an, între 1869 –1870, a studiat violoncelul și la Paris, cu compozitorul și violoncelistul Auguste Franchomme.

  • Activitate

La revenirea în țară, Constantin Dimitrescu a avut ocupații multiple, fiind simultan violoncelist, compozitor, dirijor și profesor. A fost violoncelist la Orchestra Teatrului Național din București (1870 – 1893), dirijor (1893 – 1900), violoncelist în Orchestra Societǎții „Filarmonica Românǎ” (azi Filarmonica „George Enescu” din București)(1870 – 1904) și profesor la Conservator (1873 – 1916). În 1880, a înființat prima formație românească de cvartet de coarde, cu statut permanent. A fost primul compozitor român care a scris cvartete de coarde și concerte instrumentale.

A scris piese pentru violoncel și pian, cvartete pentru coarde, concerte pentru violoncel și muzică de scenă. Creația sa se caracterizează prin unele intonații folclorice și prin melodicitate. Dimitrescu a fost unul dintre principalii promotori ai muzicii de cameră din România, adaptată pentru vioară. În anul 1898 a fost recompensat cu o medalie la un concurs internațional de compoziție, care a avut loc în Catania.