Constanta Marino Moscu s-a nascut pe 17 aprilie 1875, la Agapia, judetul Neamt si moare pe 20 septembrie 1940, la Bucuresti. A fost prozatoare, fica unui agricultor – Panait Marino.
- Educația
Urmeaza scoala primara la Pascani, iar cursurile liceale in cadrul pensionului ,,Dodun de Perieres’’ din Iasi. Fiind pasionata de pian, studiaza pianul la Viena, Paris si Berlin. Se intoarce in tara si se casatoreste cu magistratul Gheorghe Moscu.
- Activitatea
Debuteaza publicistic cu nuvela Natalita, in revista Viata Romaneasca, in nr. 9, din 1908, iar editorial cu volum de nuvele Ada Lazu, in 1911. Colaboreaza la Viata Romaneasca, Sburatorul, Adevarul literar si artistic. In afara de nuvelistica (Tulburarea, 1923; Faclii In noapte, 1930), a scris pagini cu caracter memorialistic publicate in revista Viata Romaneasca (Amintirile Caterinei State) si Adevarul literar si artistic (Din zilele si gindurile mele).
Una din directiile principale ale nuvelisticii din volumele Ada Lazu (1911), Natalita (1916) si Faclii in noapte (1930) o reprezinta nostalgia specific moldoveneasca – prezervata pana si in inflexiunile graiului regional – pentru farmecul blind al vremurilor apuse. Acestea apar fie ca eden pierdut al copilariei, imbelsugat in turta dulce, acadele colorate, covrigi cu ou, papucei inflorati, dulceturi si prajituri traditionale si dughene misterioase.
Cele doua nuvele de mai mare intindere, Ada Lazu si Natalita, sunt, prin unele diluari si estompe edulcorate, si cele mai tributare sentimentalismului. Prima infatiseaza istoria unei casnicii nefericite (tema tratata cu accente sumbru-patetice si in schita Datorie). Silita de parinti sa se marite cu insignifiantul Iancu Lazu, eroina, visatoare, fragila, interiorizata, se imbolnaveste grav, avand fericirea, pe patul de moarte, sa-si zareasca iubitul din adolescenta, pictorul Dragu.