Barbu Theodorescu

Barbu Theodorescu s-a nascut pe 14 august 1905, la Craiova si a murit pe 18 ianuarie 1979, la Bucuresti. Acesta a fost un istoric literar, folklorist, biograf si editor roman de documente. Activitatea sa publicistica s-a axat, in principal, asupra vietii si activitatii lui Nicolae Iorga.

  • Educația

A facut studiile liceale in cadrul Liceului National din Craiova, dupa care a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti. In paralel, s-a inscris la Facultatea de Drept din Bucuresti. Apoi a continuat studiile de specializare in Elvetia, Italia si Franta in perioada 1929-1931. In anul 1939 si-a luat doctoratul in litere si filozofie. A fost cititor inrait al bibliotecii Fundatiei Alexandru si Aristia Aman din Craiova in perioada cat a fost elev. Debutul publicistic l-a avut pe vremea cand era elev de liceu, atunci cand a tradus piesa ,,Les grandes’’ de Pierre Veber si Serge Basset. Piesa a fost, ulterior, jucata la Teatrul National din Craiova.

  • Activitatea

De-a lungul anilor, a fost secretar al profesorului Nicolae Iorga si ulterior, intre 1931-1932, a indeplinit functia de director de cabinet al presedintelui Consiliului de Ministri. A mai fost profesor de liceu in Bucuresti, asistent, lector si conferentiar univesitar. A avansat pe functia de secretar al Uniunii Fundatiilor Culturale, iar intre 1930-1948 a fost redactor sef la Revista Vremea din Bucuresti, unde a colaborat cu G. Calinescu, Mircea Eliade si Gala Galaction.