Aristide Demetriade s-a nascut pe 10 iulie 1872, in satul Valea Ratei, Județul Buzău si a murit in februarie 1930, la București. Acesta a fost un actor român, elev al lui Ștefan Vellescu, precum și regizor de film. A jucat la Teatrul Național din București. A fost unul dintre cei mai mari actori români de la începutul secolului XX. S-a remarcat ca unul dintre cei mai reputați interpreți ai unui erou tragic – Hamlet, iar destinul i-a rezervat un sfârșit pe măsură. Nici un alt actor român nu l-a putut egala, nici măcar Constantin Nottara sau Tony Bulandra. A fost, dacă putem spune așa, un Lawrence Olivier al României.
- Activitate
Actorul Aristide Demetriad a copilărit în casa de peste șosea de actualul cămin cultural din Dumitrești, unde a locuit familia sa, tatăl său (Arhile Demetriad) fiind arendașul unei moșii.
A fost unul dintre pionierii filmului românesc, regizând peliculele „Înșir’te mărgărite„(1911), alături de Gr. Brezeanu), „Independența României” (1912), „Scheci cu Jack Bill” (1913) și „Oțelul răzbună” (1913). A intrat în pielea lui Tokeramo, în piesa Taifun, a lui Tipătescu, în „O scrisoare pierdută”, a lui Warwick, în Sfânta Ioana sau a lui Romeo, în „Romeo și Julieta”. Despre el, scriitorul Victor Eftimiu (un cunoscător în ale teatrului, dacă ar fi să ne referim doar la faptul că soția sa era mare actriță Agepsina Macri, care la rîndul ei a jucat în piesele lui Shakespeare – Hamlet sau Macbeth), spunea:
„E vioara fără preț pe care se tânguie, cu murmure de vânt și răzvrătiri de mare, tristețea imensă și muzicală a veacului nostru îndurerat”.
Viața acestui remarcabil artist a avut un sfârșit demn de tragediile în care a jucat. Pe 21 februarie 1930, în chiar primul act al piesei Trandafirii roșii, Aristide Demetriade s-a prăbușit pe scenă. Cortina se lasă, iar peste câteva minute, publicul este anunțat că artistul, despre care se știa că este bolnav și care anunțase că aceasta va fi ultima sa apariție pe scenă, nu-și mai poate continua rolul din motive de sănătate. Realitatea era că sufletul marelui actor se înălțase deja la ceruri. Așa că tânărul actor Vasile Crețoiu a preluat rolul și la dus până la capăt, ca într-un omagiu post-mortem adus celui abia trecut în lumea celor drepți. Cel care a spus ca nimeni altul: „A fi sau a nu fi…” intrase în legendă.