Anton Uncu

Anton Uncu s-a nascut in anul 1939 si a decedat in anul 1998. Acesta a avut o vasta activitate in sfera publicisticii romanesti.

  • Educație

A absolvit Institutul de Marina din Constanata. El a urmat, mai tarziu, cursurile Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti. Urmatorii ani i-a petrecut in cinematografie.

  • Activitate

Incepand cu anul 1970 devine redactor al ziarului “Romania libera”, descoperit fiind de catre Octavian Paler. Devine, in scurt timp, responsabilul rubricii “Bursa Ideilor”, in care inventatorii ignorati de putere isi puteau exprima opiniile. In 1987, impreuna cu Petre Mihai Bacanu, Alexandru Chivoiu si Mihai Creanga, tipareste in ilegalitate ziarul “Romania”, un manifest dur impotriva lui Ceausescu si a camarilei sale. Organele de represiune isi arata imediat coltii, si in ianuarie 1989 cei patru ziaristi curajosi sunt descoperiti de catre Securitate. Petre Mihai Bacanu este arestat, iar Uncu si Creanga sunt exilati la Piatra Neamt, repectiv judetul Gorj.

Anton Uncu a lucrat ca bibliotecar la Piatra Nemt in perioada mai – decembrie ’89. Constantin Bostan, directorul bibliotecii, sustine ca Uncu i-a informat atunci ca incepuse sa scrie o carte in garsoniera sa din cartierul Darmanesti. Toti colegii de serviciu, inclusiv Uncu, stiau ca ziaristul este supravegheat de un salariat al institutiei care se intalnea in fiecare zi cu un maior din Securitatea Piatra Neamt. Dupa 22 decembrie 1989, omul care il fila pe Uncu nu a mai venit la biblioteca. Dupa decembrie 1989, Uncu revine la “Romania libera”, facand parte din consiliul de conducere al ziarului, ca publicist-comentator. In primavara lui 1993, alaturi de bunul sau prieten Aurel Perva (si el plecat dintre noi), au editat publicatia “Informatia”.

La data de 19 iulie, in timpul vizitei in Statele Unite, presedintele Emil Constantinescu doneaza Muzeului Presei din Airlington o matrita a ziarului “Romania”, opera a celor patru temerari, printre care si Anton Uncu. Acesta, alaturi de Mihai Creanga si Alexandru Chivoiu, au fost invitati speciali ai sefului statului roman, Emil Constantinescu, in capitala americana.