Alexandru Vlahuță

Alexandru Vlahuță s-a născut pe 5 septembrie 1858, Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui și a murit pe 19 noiembrie 1919, București a fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

  • Familie și studii

A fost fiul unui mic proprietar de pământ fiind cel de al noulea copil al fammiliei. Mama, Ecaterina, nascuta Petrescu, era originara din Transilvania, avand ascendenti in zona Brasovului; data la calugarie, e scoasa din manastire de Neculai Vlahuta, cu care se casatoreste.

A urmat școala primară și liceul la Bârlad, între 1867 și 1878, susținând examenul de bacalaureat la București, în 1879. A urmat timp de un an cursurile Facultății de Drept din București, pe care le-a părăsit din cauza situației materiale precare, devenind institutor și apoi profesor la Târgoviște. In anul 1884 se stabileste la Bucuresti unde se intalneste cu Mihai Eminescu, iar in decembrie se afla la Iasi, unde sta trei zile cu Eminescu discutand. Din 1884 până în 1893 a funcționat ca profesor la mai multe instituții de învățământ bucureștene (Școala Normală a Societății pentru Învățătura Poporului Român, Azilul „Elena Doamna”, Liceul „Sfântul Gheorghe”). În 1888 a fost revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău. Editează revista Vieața (1893–1896), apoi Sămănătorul (1901), împreună cu George Coșbuc. Din 1901 a funcționat ca referendar la Casa Școalelor. În 1905 se căsătorește pentru a treia oară cu Ruxandra, fiica unui proprietar agrar din Dragosloveni, județul Râmnicu Sărat. În timpul Primului Război Mondial a locuit la Iași, apoi la Bârlad, unde era vizitat de tineri scriitori pe care îi îndruma cu solicitudine; unul dintre aceștia a fost V. Voiculescu.

Vlahuță a murit la București la 19 noiembrie 1919. Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”.