Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu) s-a nascut pe 30 iulie 1817 si a murit pe 16 decembrie 1894. Acesta a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român. Între 1885 – 1889 Orăscu a fost rector al Universității București, iar între 1890 – 1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor. . Alexandru Orăscu este primul arhitect român cu studii superioare de specialitate, reprezentând o figură legendară a fenomenului creației arhitecturale în România secolului XIX.
- Studii
A absolvit Colegiul Sf Sava din Bucureşti, unde a urmat, în ciclul superior, un curs de matematici applicate. Acesta continua studiile la Academia de Arhitectură din Berlin, și apoi la cea de Arte din München, unde pleaca dupa ce primeste o bursa de studii. In anul 1847 obtine diploma de arhitect.
După studii, revine în țară în 1848 pentru a participa la mișcările revoluționare, aducând cu el noile forme și concepții studiate și completate de cultura vizuală din Germania, Petersburg, Copenhaga și Paris. Inabusirea revolutiei a facut ca un timp el sa traiasca in exil, pana la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a lui Barbu Stirbei, care l-a numit architect al Craiovei, in anul 1849.
- Activitate
Angajat într-o amplă muncă culturală și socială, Alexandru Orăscu va contribui la dezvoltarea și modernizarea societății românești în calitate de profesor al primelor forme de școală pentru arhitecți. În 1851 a devenit profesor de geometrie descriptivă la Colegiul Sf. Sava din Capitală, iar în 1855, profesor de arhitectură şi construcţia şoselelor la Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti.
Din anul 1867 a predat arhitectura la Şcoala de Poduri şi Şosele, Mine şi Arhitectură, precursoarea Politehnicii de azi, iar între anii 1885-1892 a fost rectorul Universităţii din Bucureşti. De asemenea a avut şi o carieră politică fiind senator şi, pentru scurt timp, ministru al Instrucţiunii Publice în guvernul Ioan Em. Florescu (4-26 aprilie 1876).
Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate Universitatea din București (sediul vechi), Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa și Mitropolia Nouă din Iași. A realizat „planul Orăscu” al Bucureștilor, un proiect de sistematizare a orașului, în 1893. Între anii 1891 – 1894 a fost primul președinte al Societății Arhitecților Români.
Profesorul, arhitectul și inginerul Alexandru Orăscu a trecut în neființă la 16 decembrie 1894. Dăruiește României prima Universitate construită, și savanți de talia lui Spiru Haret ori Nicolae Coculescu.
O stradă din București, aflată în cartierul Izvor, a purtat numele lui Alexandru Orăscu, până în 1984, când zona a fost demolată abuziv pentru proiectul „Casa Poporului”.