Apărătorii Patriei

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Apărătorii Patriei reprezintă o stație a metroului bucureștean, care se află pe magistrala M2 ,,Albastră’’. Aceasta a fost proiectată de către arhitectul Dorina Patra și a fost deschisă în anul 1986.

Denumirea stației a fost dată de către cartierul în care se află – Apărătorii Patriei. Imediat după Primul Război Mondial, ca răsplată pentru serviciile aduse patriei, fiecare veteran demobilizat a primit un lot de pământ de 5.000 m2 pe care să-și ridice gospodării. Astfel, a apărut un nou cartier, al apărătorilor patriei și așa stația a preluat numele cartierului.

Din punct de vedere arhitectural, stația are un tavan jos, asemenea altor stații de pe această linie, susținut de coloane care se regăsesc în mijlocul stației. Acestea despart sensurile de mers ale garniturilor și sunt acoperite cu plăci de granit. Stația este concepută cu două peroane de tipul peroane laterale, iar trecerea de pe un sens pe altul se face printr-o zonă specială la capătul peronului. Pardoseala stației cuprinde două tipuri de gresie – una alba care marchează finalul peronului și începutul zonei de rulare și un model de gresie multicoloră care acoperă restul peroanelor.

În anul 2012, în timpul unor lucrări de modernizare a pieței din proximitatea stației, a fost descoperită o intrare nouă în stația de metrou. Existența sa era cu atât mai interesantă cu cât acea intrare nu fusese niciodată inclusă într-un plan, nu se știa nimic despre ea și, evident, nu a fost niciodată inaugurată. Din cercetările realizate de specialiști, pare că acea intrare a fost realizată în anul în care stația a fost inaugurată, însă din motive necunoscute nu a fost deschisă niciodată, iar în momentul în care a fost descoperită dispunea de toate finisajele necesare funcționării. Drept urmare, la cateva luni de la descoperire, această intrare a fost deschisă călătorilor.

2 comentarii la „Apărătorii Patriei”

Lasă un comentariu