1 Decembrie 1918

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

1 Decembrie 1918 este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M3 ,,Roșu’’. Aceasta a fost proiectată de Dinu Hariton și Dumitru Hariton, împreună cu inginerul George Bucșan. Deși ea a fost construită între 1975 și 1981, a fost deschisă circulației abia pe 20 noiembrie 2008.

Stația a primit numele de ,,1 Decembrie 1918’’ deoarece această dată are o importanță foarte mare pentru România și pentru români. În acea zi este consemnat cel mai important moment din istoria modernă a României pentru care s-au jerfit soldați, civili și intelectuali – Marea Unire.

Din punct de vedere arhitectural, stația are un design modern, care o diferențiază de stațiile clasice ale regimului comunist. Diferența substanțială este de culoare. În această stație întâlnim culori de galben și alb, frumos armonizate. Singurul element care s-a păstrat din perioada comunistă este peronul stației pe care se regăsește marmură. Peronul stației este de tip ‘’platformă-insulă’’, iar de-o parte și de alta a acestuia se regăsește materialul rulant pentru garnituri. Pe peron se pot vedea și coloanele de susținere a tavanului care, spre deosebire de alte stații unde sunt ornamentate cu gresie, marmură sau granit, în această stație sunt acoperite cu fier.

Un comentariu la „1 Decembrie 1918”

  1. Ce mi se pare interesant la această stație este că atunci când vii dinspre Nicolae Grigorescu metroul schimbă partea de pe dreapta pe stânga

    Răspunde

Lasă un comentariu