Conacul Arsache – Vedea

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Barbălată Ionuț (text) și Călător prin România (foto)

Conacul Dr. Apostol Arsache a fost ridicat în anul 1820 după cumpărarea moșiei Paraipani de la Manastirea Radu Voda din Bucuresti in anul 1819. Palatul de vara, deoarece asa era considerat la acea vreme, cuprindea un demisol si doua etaje, in total doisprezece incaperi. In spatele palatului se afla o adevarata gradina botanica ce cuprindea specii rare de plante, iar in mijlocul gradinii se aflau doua fantani arteziene din calcar masiv. Ca sa infrumuseteze gradina palatului, dr. Apostol Arsache a comandat doua frumoase opere de arta, care sunt replici, reprezentand pe zeita Diana si pe zeul Apollo Bellvedere, ambele mutate in Municipiul Giurgiu.

Una dintre incaperi poarta numele de ,,camera turcului’’ deoarece, in timpul Razboiului de Independenta, a fost arestat aici o noapte, comandantul armatei Turciei, Osman Pasa. Acesta fusese luat prizonier si urma sa fie transportat la Bucuresti.

Osman Pasa a fost conducătorul armatei otomane care a atacat Plevna în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. După ce armata rusă a traversat  Dunărea la Sviștov, ea a început să avanseze spre centrul Bulgariei de astăzi, cu scopul de a trece Munții Balcani spre Constantinopol, evitând cetățile turcești fortificate de pe malul Mării Negre. Armata otomană, întoarsă din Serbia după un conflict cu acea țară, a fost masată în orașul fortificat Plevna, oraș întărit și înconjurat de numeroase redute, aflat la o importantă intersecție de drumuri. După două asalturi nereușite, în care pierduse efective prețioase, comandantul trupelor ruse de pe frontul balcanic,marele duce Nicolai, a cerut cu insistență (prin telegrama din 19 iulie) ajutorul aliatului său român Carol I. Carol a trecut și el Dunărea cu o armată românească și a fost pus la comanda trupelor ruso-române. El a decis să nu mai facă niciun asalt, ci să asedieze orașul, tăind căile de aprovizionare cu alimente și muniții. Armata ruso-română a reușit la începutul asediului să cucerească mai multe redute din jurul Plevnei, păstrând pe termen lung doar reduta Grivița. Asediul început în iulie 1877 s-a încheiat abia în luna decembrie a aceluiași an când Osman Pașa a încercat fără succes să forțeze ruperea asediului și a fost rănit. În cele din urmă, refugiat într-o moară, Osman a primit delegația condusă de colonelul Mihail Cerchez și a acceptat condițiile de capitulare oferite de aceasta. În urma bătăliei, armatele ruse au putut avansa și au atacat în forță pasul Șipka, reușind să învingă defensiva otomană și să își deschidă drumul spre Constantinopol.

Dupa moartea dr. Arsache, mosia a fost preluata de nepotul acestuia, diplomatul Alexandru M. Lahovary, iar astazi este sediul primariei Comunei Vedea.

Lasă un comentariu