Statuia Apollo – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ionel Muscalu – Director Muzeul Județean “Teohari Antonescu” Giurgiu

Statuia lui Apollo Belvedere este unul dintre monumentele istorice recunoscute la nivelul județului Giurgiu. A fost construit în secolul al XIX-lea.

Apollo din Belvedere este o sculptură renumită din marmură. A fost redescoperită în secolul al XIX-lea în Terracina. În prezent, este situat în curtea Belvedere din Vatican și face parte din colecția de antichități ale Muzeelor ​​Vaticanului. Statuia din marmură este o copie romană a unei statui din bronz care a fost creată între 350 – 325 b.Chr. de sculptorul grec Leocares. Brațul drept și mâna stângă lipseau în momentul descoperirii, ele fiind reconstruite de Giovanni Angelo Montorsoli, sculptorul și colaboratorul lui Michelangelo.

Cele mai vechi înregistrări ale unei unități umane din zona Giurgiu datează din Mesolitic (mileniul 10 – 7 b. Chr.). După cum atestă cercetările arheologice, zona Giurgiu a fost dens populată în perioada dacică (sec. Ist a.C.). S-a vehiculat faptul că până în prezent, ipoteza conform căreia orașul Giurgiu ar fi fost fondat de către genovezi și numit după sfântul titular al Genovei (San Giorgio). Această credință apărută în secolul al XIX-lea, deși a circulat pe larg, a fost ulterior respinsă de specialiști și nu mai constituie astăzi o ipoteză de lucru disponibilă.

Lasă un comentariu