Casa de la numărul 14 – Strada Franceză

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Casa de la nr. 14 de pe Strada Franceză are o istorie deosebită, datorită unei personalități care avea să înregistreze performanțe foarte mari pentru vârsta ei și pentru România. În această casă, pe 14 noiembrie 1869 s-a născut Iulia Hașdeu, fata lui Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Casa a fost ridicată undeva la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind remaniată în cele din urmă pentru a corespunde alinierii clădirilor din 1869. Astfel, după respectiva remaniere clădirea capătă o nouă fațadă, de stil neoclasic simplificat, dar păstrând multe dintre elementele specifice anilor 1880. Fațada este simetrică și încununată în ax de un mic fronton triunghiular. Axa de simetrie este subliniată de balcoane la cele două niveluri ale imobilului. Remarcabile sunt colonetele de fontă și vitrinele retrase.

La parterul imobilului au funcționat foarte multe afaceri importante. Prima a aparținut lui Leibovici Jacques, un antreprenor din sfera argintăriei, foarte cunoscut în Bucureștiul interbelic. Parterul este apoi preluat de Carniol, unul dintre cei mai importanți gravori ai Bucureștiului, care a colaborat și cu Casa Regală. Afacerea este preluată de către Moise Carniol (fiul gravorului), care s-a căsătorit cu Mirca Goldring în august 1873. Feroneria de la ușa imobilului arată literele ,,I, R, M, R, A”, litera ,,M” aparținând fie lui Moise (Carniol), fie Mircăi (Goldring).

După afacerea cu gravura, parterul este preluat de societatea Vieneza, o altă afacere cu argintărie, însă nu la fel de cunoscută ca cea a lui Leibovici Jacques. După ce și această afacere se mută, parterul este preluat de firma ,,Transilvania”, care se ocupa cu manufactura, iar apoi de către societatea ,,Cronometrul”, care se ocupa cu ceasornicele. Ultima afacere care a preluat parterul este The Twins Pub.

Etajele superioare au fost închiriate unor personalități de seamă. O astfel de personalitate a fost Bogdan Petriceicu Hașdeu și cu soția sa Iulia Faliciu Hașdeu. În anul 1869 se naște fiica acestora – Iulia Hașdeu. Singura perioadă în care tânărul copil geniu părăsește casa este atunci când pleacă la Paris, la vârsta de 16 ani, pentru a studia la Sorbona. Se luptă din răsputeri să rămână în Paris până își termină studiile, chiar dacă mediul parizian îi afectează și mai rău sănătatea. Ambiția ei a făcut ca Iulia Hașdeu să fie prima româncă absolventă a Sorbonei. În septembrie 1888, Iulia Hașdeu avea să se stingă în casa de pe Strada Franceză (la acel moment, Strada Carol). Durerea a fost atât de mare pentru tatăl ei motiv pentru care hotărăște, după construirea castelului din visele Iuliei, să se mute la Câmpina, în Castelul Iuliei Hașdeu.

Lasă un comentariu