Vila Mihail C. Șuțu – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România și Descoperă Dobrogea (foto)

Cladirea a fost construita in anul 1899 dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez, in stil maur, la comanda lui Mihail C. Suțu (1841-1933), fiu al fostului ministru de finanțe, Constantin Suțu și strănepot al lui Mihai Suțu, cel ce a domnit de trei ori în Țara Românească și o dată în Moldova.

Legenda vilei Sutu este inrudita cu povestea de la capul Kaliakra, din Bulgaria si a luat nastere in perioada in care Constanta dadea socoteala Portii. Se spune că în vremea aceea, la baza falezei, fusese construit un debarcader unde acostau corăbiile otomane. La plecarea spre capitala Imperiului, la bordul vaselor erau urcate cele mai frumoase fete ale Dobrogei pentru a fi duse în haremul sultanului. Multe dintre fecioare alegeau însă să se arunce de pe faleza înaltă, pentru a scăpa de rușine. În cinstea fecioarelor care și-au curmat viața în acest loc, debarcaderul a rămas cunoscut ca „Debarcaderul virginelor”. În preajma anului 1900 furtunile și valurile puternice au distrus debarcaderul, lăsând ca amintire generațiilor viitoare o poveste cu iz de legendă.

Mihail Suțu locuiește în casă până la sfâșitul vieții. Începând cu anul 1948 casa a fost naționalizată, iar din 1955 a devenit sediu pentru Casa Regională a Creației Populare. La începutul anilor ’70 în clădire funcționează Consulatul Cehoslovaciei, urmând ca între anii 1993 și 2005 aici să fie găzduită Curtea de Apel. Odată cu anul 2011, când se încheie un lung șir de procese, vila reintră în posesia moștenitorilor familiei.

Lasă un comentariu