Sursa: Călător prin România (text) și Mapio.net (foto)
Vila Elisabeta a fost construita in anul 1875, la comanda guvernatorului Herculane, Carol Tatartzi ca o locuinta personala a acestuia. Acesta era un cetatean de origine macedo-romana care iubea foarte mult comunitatea. El este si cel care a initiat constructia Teatrului si a Hotelului Stefaniei, dar a fost si cel care a realizat procesul de regularizare a raului cerna. Cladirea a fost construita in stil rococo, un stil des intalnit in vestul si centrul Europei la cladirile din acea perioada.
Primul vizitator de seama al acestei case este chiar Imparateasa Elisabeta (Sissi) a Imperiului Habsburgic care, in primavara anului 1887, petrece cateva zile in Herculane si intra in contact cu frumusetea locurilor. In timpul sederii acesteia aici este vizitata de Elisabeta I a Romaniei (cu pseudonimul Carmen Sylva) care schimba pareri cu imparateasa si chiar ii prezinta locul. Prezenta Imparatesei Sissi este sustinuta si de un certificat de botez a fiicei unui cioban, lucru care arata ca Elisabeta a Imperiul Habsburgic a devenit nasa copilei. Drept cadou de botez, Sissi i-a oferit tatalui copilei un inel cu rubin care s-a pastrat de atunci in familie. De asemenea, inainte de vizita imparatesei cladirea nu se numea ,,Vila Elisabeta’’ ci purta numele celui care a construit-o, insa dupa onoarea de a avea un astfel de oaspete, vila a primit numele ei.
In anul 1948 cladirea a adapostit Biblioteca orasului ,,Nicolae Stoica de Hateg’’, iar apoi Casa de Cultura. In prezent, vila este printre putinele care au fost puse in siguranta si reparate.