Vechea școală ,,Arsache” – Vedea

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Barbălată Ionuț

Istoria scolii primare este putin cunoscuta. Inceputurile educatiei din comuna Paraipani, comuna care a fost ,,pastorita’’ o buna perioada de timp de Dr. Apostol Arsache, se crede ca ar fi fost in perioada 1860-1870. Scopul principal al instituiei era acela de a oferi educatia vremii tuturor copiilor din comuna Paraipani, deoarece in acea perioada comuna Vedea purta denumirea de Paraipani. Necesitatea scolii este cu atat mai evidenta cu cat populatia din Paraipani era intr-o continua dezvoltare ajungand in perioada interbelica la 3888 de locuitori.

Scoala veche se afla in proces de punere in siguranta, renovare si utilizarea ei in scopuri educative. Analizand scoala putem identifica o placheta care ne spune ca institutia de invatamant a reprezentat punctul de intalnire al eroilor tarani care au participat la rascoala taraneasca din 1907 si care s-a finalizat cu victoria guvernului si pierderi foarte mari atat in tabara armatei guvernamentale, cat si in cea a taranilor (1786 pierderi).  Astfel, placuta aminteste urmatoarele:

,, In amintirea taranilor din comuna Vedea care in anul 1907 s-au ridicat eroio impotriva cruntei exploatari burghezo-mosieresti’’.

Lasă un comentariu