Uzina de apă – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Uzina de Apă

Povestea acestui deosebit edificiu incepe cu doi ani inaintea punerii primei caramizi la temelia sa, mai precis la 12 iunie 1908. Atunci, in sediul Primariei Comunei urbane Giurgiu (situat, la acea vreme, in Parcul Alei) se tine licitatie publica, ,,prin oferte inchise, pentru darea in intreprindere a lucrarilor de alimentare a orasului cu apa de baut”. Dupa adjudecarea licitatiei, ,,antreprenor a fost Ing. Motoi, roman din Bucuresti”. Dupa un an de la inceperea lucrarilor, in septembrie 1911, in prezenta autoritatilor, s-a dat drumul apei in oras.

Intre timp, in 1910, este construita Uzina de Apa, existenta si astazi la sediul operatorului regional de apa si canal ,,APA Service” S.A. Giurgiu. La acea vreme, se preconiza ca Uzina de Apa sa fie folosita la introducerea iluminatului public cu ajutorul electricitatii, in baza unui proiect legat de alimentarea cu apa din Dunare si de iluminatul orasului Giurgiu. Proiectul legat de electricitate a fost amanat, probabil din ratiuni financiare, dar Uzina a preluat alte sarcini, rezistand inundatiilor din primavara anului 1942, apoi trecerii timpului si chiar a centenarului sau.

Astazi, acest edificiu se afla pe Lista Monumentelor Istorice, reprezentand cea mai veche marturie de istorie a tehnicii aflata pe teritoriul Minicipiului, alaturi de alte cateva monumente din sfera transporturilor (Complexul Feroviar al Statiei Giurgiu Oras, Cheiul de Piatra al Canalului Sfantul Gheorghe si Podul Bizetz). De remarcat ca, pentru a atrage atentia asupra importantei acestui edificiu, aflat intr-o stare perfecta de conservare, in 2017, in incinta Uzinei de Apa, a fost amenajat un spatiu muzeal, fiind lasata, in premiera, lucrarea ,,Din istoricul apei in Giurgiu”.

Lasă un comentariu