Sursa: descoperimromania.ro
Turnul Negru este turnul inalt de 11 metri, turn care a primit in 1995 un mandru acoperis de sticla. Construit in secolul XIV, turnul a avut de facut fata unui numar de doua incendii cauzate din pricina trasnetelor, iar datorita primului incediu (1599) a primit si numele de „turnul negruâ€, desi astazi, dupa ultima renovare, turnul este destul de.. alb.
In turn se putea intra pe o poarta amplasata la inaltimea de 2 metri, iar legatura cu cetatea Brasovului se mentinea printr-un pod mobil si printr-un tunel subteran. Rolul turnului cu forma sa patratica era acela de a impiedica inamicii sa se apropie de zidurile orasului, prevazut fiind cu doua guri de tragere pe fiecare latura.
Proptiti startegic stateau paznicii care alertau populatia atunci cand se apropia vreun picior cotropitor sau vreun foc parjolitor. Ultima-i utilizare a fost cea din 1756 cand au stat, in perioada teribilei epidemii de ciuma, cei ce vegheau asupra cordonului sanitar din preajma orasului.
Interiorul Turnului Negru este alocat unei expozitii pavilionare a Muzeului Judetean de Istorie Brasov, expozitie ce gazduieste artefacte concepute de mestesugarii din breslele fierarilor, cositorilor sau armurierilor din perioada medievala a Brasovului. Interioarul turnului prevazut cu galerii dispuse pe trei etaje adaposteste un punct muzeal cu expozitii temporare.
Nu poate fi pierdut din vedere nici macar noaptea, pentru ca sursele luminoase de la baza turnului transforma constructia intr-o atractie nocturna prielnica Brasovului. Podul mobil, ca si cale de acces, a disparut de o bucata buna de timp, putandu-se acum ajunge printr-un drum practicabil de pe aleea de dupa Ziduri care duce exact la Turnul Negru.