• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: merginbrasov.ro

Situat pe Dealul Straja sau Dealul Romurilor, denumire dată tocmai existenței celor două turnuri de pază, Turnul Alb și Turnul Negru impresionează și astăzi prin măreție, străjuind cetatea Brașovului și atrăgând mii de turiști. Se află la o distanță de 59 metri de zidurile cetății, pei aleea După Ziduri.

Planul construcției se înscrie în perioada de sfârșit de secol XV și început de secol XVI. Zidurile au fost construite pentru apărare, ele sunt făcute din piatră şi cărămidă, au o înălțime cuprinsă între 18 metri spre deal și 20 metri spre oraș și o grosime de patru metri la bază. Diametrul turnului măsoară 19 metri.

Numărul galeriilor interioare, realizate din lemn, este de cinci, repartizate pe cinci nivele, zidurile terminându-se cu creneluri.
Pe pereții laterali sunt balcoane ținute de console pe unde se arunca smoală și pietre peste inamic. Turnul este format din cinci etaje, având galerii de apărare, toate fiind prevăzute cu guri de tragere. Accesul în turn se făcea printr-o scară de lemn mobliă, aceeași pe care se făcea și aprovizionarea cu mâncare și muniție. În incinta turnului se află un coș de fum așezat pe o vatră, care servea la încalzirea pe timpul iernii a apărătorilor și paznicilor. Acest coș există și astăzi.

Inițial, Turnul alb, a fost îngrijit de breslașii cositorari și de cei arămari. Din anul 1678 rămâne doar în îngrijirea arămarilor, cositorarii răscumpărându-și obligația de apărare.

Marele incendiu din aprilie 1689, care a transformat întrega cetate în cenușă, a afectat grav și acest turn. În anul 1723 a fost renovat, apoi în 1902 s-au mai efectuat o serie de lucrări de restaurare și întreținere, pentru ca în anul 1975 să fie complet renovat, căpătând aspectul pe care îl are astăzi.

Legătura cu cetatea se făcea printr-un pod mobil, peste părâul Graft până la bastionul cu același nume.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Turnul Alb – Municipiul Brașov”

Nu sunt detalii