Teatrul Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

În anul 1957 se Înființează, prin Ordonanță Guvernamentală, Opera Dobrogeană, una dintre cele mai nobile instituții de artă, care avea să poarte pentru început numele de ,,Teatrul de Muzica’’. Cortina noului Teatru Muzical s-a ridicat pentru prima oară pe data de 24 martie 1958, cu spectacolul Liliacul de J. Strauss. De atunci s-au petrecut multe modificări în denumirea instituției: 1976 – Teatrul Liric; 1996 – Opera; 2004 – Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski.

Stagiunile au adunat, an dupa an, creațiile marilor compozitori de operă și operetă națională și universală: T.Brediceanu, P.Constantinescu, F.Barbu, G.Dendrino, C.Trailescu, D.Capoianu, M.Teicu, S.Dragoi, V.Dobos, F.Comisel, G.Verdi, G.Puccini, W.A.Mozart, P.Mascagni, G.Bizet, J.Offenbach, J.Strauss, L.Delibes, G.Donizetti, G.B.Pergolessi, R.Leoncavallo, C.Gounod, E.Kalmann, K.Zeller, Fr.Lehar, P.Abraham, DF.Loewe, F.Lopez.

 

În anul 1975 ia naștere Festivalul Muzicii de Operă și Balet, fenomen unic în țară prin longevitate și complexitate, festival care s-a derulat neîntrerupt, dezvoltând și diversificând paleta spectacolelor muzicale coregrafice, ajungând în anul 2014 la cea de-a 40-a ediție și purtând numele de Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului.

În 1978, maestrul coregraf Oleg Danovski inițiază un proiect de înființare a ansamblului de Balet Clasic și Contemporan, ca secție de balet a Teatrului de Revista  Fantasio, inițial constituit din tineri absolvenți ai liceelor de coregrafie din București și Cluj, primul spectacol montat fiind „Chopiniana”. Aici Oleg Danovski a montat trilogia ceaikovskiană ,,Lacul Lebedelor’’, „Frumoasa din pădurea adormită” și ,,Spărgătorul de nuci’’. Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, renumele balerinilor români a depășit pentru prima oară granițele țării în 1980, iar turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanța a ajuns o tradiție care continuă și în zilele noastre. După 1978, când a Înființat Ansamblul de Balet Clasic și Contemporan ”Fantasio”, nucleul Companiei de balet de astăzi, se poate afirma că Oleg Danovski și trupa sa de la Constanța au devenit un fenomen cultural național. Repertoriul vast, multiplu și echilibrat, cu accentul pus pe capodopere originale, cuprinde baletul clasic, neoclasic și contemporan.

Pe scena Operei constănțene au pașit artiști valoroși ai genului de operă din Romania precum: Nicolae Herlea, Elena Cernei, Arta Florescu, Zenaida Pally, Magda Ianculescu, Octav Enigarescu, Dan Iordachescu, Pompeiu Harasteanu, Maria Slatinaru Nistor, Mioara Cortez, Lucia Tibuleac, Constantin Gabor și din întreaga lume: Italia, Japonia, Moldova, Argentina, Grecia, Polonia, Germania, Franța, Bulgaria, Coreea de Sud, Anglia, Ungaria, Suedia, Mexic.

De-a lungul anilor, de la înființare și până acum , în afara stagiunilor organizate pe scena teatrului sau în stagiunile estivale de la malul mării, s-au realizat turnee pline de succes În întreaga lume: Italia, Coreea de Sud, Japonia, Ucraina, Rusia, Germania, Belgia , Olanda, Luxemburg, Franța, Austria, Elveția. În anul 2004, prin hotărârea Consiliului Judetean Constanța, Opera se închide în vederea reorganizării. Acest act îndreptat împotriva culturii constănțene atrage după sine și o concediere colectivă.

Lasă un comentariu