Sursa: Călător prin România
Teatrul ,,Fantasio” a fost construit în 1927 de către Demostene Tranulis, un filantrop constănțean de origine greacă. Situat în inima orașului, pe Bulevardul Ferdinand, teatrul are o arhitectură rafinată cu un fronton neoclasic. Instituția de artă a fost cunoscuta oficial, din anul 1951, ca „Teatrul de dramă și comedie”, apoi „Teatrul de stat”. De-a lungul timpului, la Teatrul Fantasio s-au montat peste 300 de premiere, la sala mare si studio, multe dintre piese apartinand unor mari dramaturgi consacrati.
După terminarea Primului război mondial din 1916, Demostene Tranulis se asociază cu un prieten fotograf de meserie și deschid Cinematograful „Grand”. După 3 ani se despart și își clădește o mare remiză din lemn, făcând-o Cinematograful „Tranulis”. În anul 1926 pornește tratative cu „Liga Culturală” din Constanța al cărei președinte era Nicolae Iorga. În 1927 ridică clădirea cinematografului Ligii Culturale „Ctitoria Demostene Tranulis”, pe spezele sale proprii. Capitalul său nefiind suficient, s-a îndatorat cu peste 2 milioane lei, căci se angajase să construiască o clădire în valoare de circa 1,4 pâna la 1,5 miloane lei, dar care l-a costat în final peste 5,5 milioane. Pe lângă această operă de binefacere și înzestrare culturală a Constanței, Demostene Tranulis a mai patronat multe opere, asociații și biblioteci pentru interesul obștesc.
Scena constanteana a fost locul in care s-au consumat numeroase debuturi absolute. Printre acestea stralucesc nume mari: Toma Caragiu, Constantin Gutu, Dumitru Dunea, Sorin Grigorescu, Liviu Craciun, Cornel Rusu, Cristina Minculescu, George Banica, Constantin Draganescu, Serban Cantacuzino, Adrian Lupu, Stefan Iordache s.a.m.d.
In prezent, Teatrul Fantasio este o institutie publica culturala care functioneaza cu un colectiv artistic si tehnic numeros. Intrucat teatrul s-a bucurat de o prezenta semnificativa si de amploare, in paginile presei romanesti si straine, numarul celor care participa la spectacolele tinute la Teatrul Fantasio este foarte mare