Sursa:Călător prin România
Clădirea Teatrului Elpis a fost dată în folosinţă în data de 20 decembrie 1898, fiind construită după proiectul unui arhitect francez, L. Piver, ajutat de antreprenorul de origine greacă I. Vlahopoulos.
Din acel moment, Constanţa a avut o sală de festivităţi, fiind descrisă ca fiind extrem de frumoasă, cu oglinzi mari, ce acopereau pereţii laterali şi cu balcoane în formă de „U” întors. În această incintă s-au desfăşurat spectacole variate şi concerte susţinute de artişti locali, dar şi de trupe care veneau în turneu la Constanţa. Acesta este şi locul în care Teatrul Dramatic de Stat şi-a început activitatea. Pe scena de la „Elpis” au jucat trupe mari, chiar şi compozitorul George Enescu a susţinut un recital aici. Veneau să susţină reprezentaţii trupe de actori români, dar în mod special artişti greci. De evidenţiat este şi faptul că în vizită la teatru, ca oaspete de onoare, a venit chiar marele istoric Nicolae Iorga.
Tot în clădirea Teatrului „Elpis“ a funcţionat încă din anii 1900, Teatrul de Păpuşi. Din anul 1910, atunci când Al. Davila a inaugurat stagiunile teatrale estivale ale Cazinoului, pe afişele spectacolelor au fost introduse şi reprezentaţii păpuşăreşti, iar în anul 1956, în vară, s-a format trupa care a pornit la pregătirea primelor spectacole. Repetiţiile se ţineau în incinta Teatrului Dramatic, pentru ca, în acelaşi timp, să se înceapă amenajarea sălii de spectacol în foaier.
Un veritabil eveniment cultural în viaţa Constanţei, spectacolul inaugural, a avut loc la 14 decembrie 1956, când publicul a fost invitat să asiste la primele două spectacole profesioniste de păpuşi, realizate de actorii Secţiei de Păpuşi a Teatrului Dramatic. Premierele au fost „Peştişorul de aur” (dramatizare de Romulus Alexandrescu), după Alexandru Puşkin, şi „Prima lecţie”, de Ana Ioniţă şi Gabriel Teodorescu. Regia şi decorul au fost realizate de Claudiu Cristescu, creatoarea păpuşilor fiind Lucia Trotonghi-Cristescu. Reprezentaţia, care s-a bucurat de o caldă primire din partea celor mici, dar şi a celor în vârstă, a fost găzduită de foaierul Teatrului Dramatic.
În această incintă, cu o acustică aparte, au prezentat numeroase spectacole memorabile trupe de actori ambulanţi, avându-i în distribuţie pe celebrii Constantin Nottara, Ion Manolescu, Constantin Tănase, Petre Liciu şi cântăreţul Nicolae Leonard. Diferite societăţi culturale dobrogene au organizat, de-a lungul timpului, în sala „Elpis”, concerte coral-instrumentale, spectacole de teatru şi de operă.