Surla Nemților – Breaza

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Breaza

Construit în forma unui turn de pază, acesta este situat în punctul cel mai înalt punct al Dealului Istrița (749 m). În anul 1856 austriecii au montat aici o turlă de lemn – punct trigonometric – numit Surla Nemților, loc ce a fost inclus și pe harta întocmită în anul 1886. Numele de Surla Nemtilor este o denumire oferită de oamenii locului deoarece, în timpul războiului, dată fiind poziția turnului, puteau fi văzute mișcările de trupe și puteau fi anunțați civilii în caz că dușmanul se apropia.

În anul 1977, cu ocazia amenajării punctului seismologic, au fost descoperite vârfuri de săgeți din fier, din vremea hunilor (secolele IV-V). Surla a fost recent înlocuită de un parapet metalic, cu o înălțime de aproximativ 30 m.

Platoul din vârf oferă o panoramă uimitoare, răsplătindu-l pe vizitator pentru toate eforturile făcute pentru a ajunge aici. Din acea poziție, vizitatorul poate vedea Bărăganul, iar în zilele senine poate vedea primele blocuri din Ploiești, orașul Urziceni sau chiar turnurile și construcțiile înalte din București. Dacă turistul o să întoarcă privirea spre nord, poate admira Bucegii, Ciucașul, munții Buzăului și ai Vrancei. În ultimii ani, muchea Dealului Istrița a devenit una dintre preferatele parapantiștilor.

Lasă un comentariu