Statuia ,,Sirena și Delfinul” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Statuia ,, Sirena si Delfinul’’ a fost realizata de catre sculptorul Cornel Medrea, in anul 1961. Aceasta a fost executata din piatra si amplasata un an mai tarziu, in 1962, in zona Hotelului Doina, in centrul unui bazin, spre Promenada.

Statuia infatiseaza, asa cum ne spune si denumirea ei, o sirena si un delfin. Sirena este, cel mai probabil o reinterpretare a sirenelor deoarece se poate observa mai mult o forma usor umana decat una mitologica a acesteia. Acest lucru poate fi observat in zona membrelor inferioare. Asa cum stim, sirena are un singur membru inferior care se finalizeaza cu o coada de peste. In compozitia lui Cornel Medrea putem observa ca aceasta are 2 membre inferioare care au finalitatea in cozi de peste.

In anul 2012 zona bazinului a fost transformata in parcare, iar statuia a fost ridicata de catre primarie, urmand sa fie reamplasata intr-un loc prielnic acesteia, unde turistii si locuitorii sa se bucure de frumusetea ei.

Cornel Medrea s-a născut în 1888 în comuna Miercurea Sibiului, într-o familie originară din comuna Galda de Jos. După studii liceale la Alba Iulia și la Școala de Arte și Meserii din Zlatna, Medrea urmează Școala de Arte Decorative din Budapesta (intre 1909-1912), unde a lucrat cu sculptorul György Zala. Între anii 1912-1913 a întreprins călătorii în diverse țări europene, vizitând muzeele de arte plastice. Cornel Medrea a practicat toate genurile sculpturii, cultivând forme pline, robuste, având ca ideal simplitatea realității. Portretele, seriile de maternități, evocările istorice (Dragoș Vodă și Zimbrul), reprezentările alegorice (Atlas, Pescarii, Victorie) converg spre manifestarea unei plenitudini, a unui optimism bazat pe afirmarea imaginii umane. Printre cele mai importante lucrări pe care le-a realizat de-a lungul vremii se evidențiază Dragoș Vodă și Zimbrul, Reliefurile de la Mausoleul de la Mărășești, Gheorghe Lazăr din Avrig.

Lasă un comentariu