Statuia Minerului – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan

Statuia minerului este situată in centrul Municipiului Vulcan, este realizată de către artistul plastic vulcănean Teodosie Cuciuc și are în prim-plan un miner, îmbrăcat în costumația reprezentativă acestei meserii. Acesta are în mâna dreaptă un târnăcop și în cea stângă o lanternă.

Monumentul este închinat tuturor minerilor martiri, care și-au pierdut viața în minele de pe Valea Jiului, atât în timpul revoltei de la 6 august 1929, cât și în timpul accidentului de pe 6 august 2001. Astfel, deoarece data de 6 august părea a avea o legătură cu minerii, autoritățile au decis ca pe această dată, în fiecare an, să fie sărbătorită ,,Ziua Minerului’’.

Pentru aducerea aminte, este foarte important să punctăm cele două evenimente dureroase din istoria minieră a României. Astfel, în anul 1929, pe 5 august, a izbucnit o grevă a muncitorilor mineri de la Lupeni, din cauza nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului şi societăţile carbonifere referitor la încheierea noului contract colectiv de muncă, în care muncitorii cereau să se prevadă: ziua de lucru de opt ore, mărirea salariilor cu 40%, revizuirea salariilor pe categorii, distribuirea retroactivă a unui procent de 155 din veniturile societăţii, desfiinţarea amenzilor etc. În condiţiile altercaţiilor dintre grevişti şi ostaşii trimişi să restabilească ordinea, a doua zi, la 6 august, s-a deschis focul asupra minerilor, 22 de mineri fiind ucişi şi alţi 58 răniţi.

În ziua de 6 august 2001, 14 mineri de la Exploatarea Minieră Vulcan aveau să piară, iar alți 4 să fie răniți grav în urma unei explozii de metan. Tragedia avea să fie un alt eveniment de cotitură, care să aducă aminte tuturor oamenilor care trec prin zonă, de sacrificiul minerilor.

Lasă un comentariu