Statuia ,,Maternitatea” – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan

Statuia ,,Maternitatea’’ a fost realizată de către artistul oltean Dafinel Duinea și donată orașului în care acesta a locuit. Statuia înfățișează comuniunea dintre bărbat și femeie și rodul iubirii lor – copiii. Pe de-o parte a statuii se află bărbatul care, în brațele sale ține femeia și copilul, totul într-un gest protectiv. De cealaltă parte este femeia, ființa care poate da viață și care atentă și grijulie ține în mâinile sale pruncul. În prezent, statuia este așezată în fața primăriei.

Dafinel Duinea a locuit în Vulcan, în apropierea Școlii Generale nr. 5, pe o stradă care astrăzi îi poartă numele, într-o perioadă foarte productivă pentru creația sa. Creaţiile sale de sculptură, grafică, pictură, ex-libris i-au adus aprecierea şi recunoaşterea publicului din întreaga lume, numele său fiind înregistrat la loc de cinste în “Dicţionarul universal al personalităţii culturale”.

Un ex-libris este o lucrare de grafică mică, ce poate fi multiplicată, având dimensiunea de maximum 14 cm. Ea trebuie să conţină numele proprietarului unei cărţi sau biblioteci, cu o temă din preocupările acestuia şi neapărat cuvântul ex-libris, care din limba latină se traduce prin „din cărţile lui…”. Astfel, un iubitor de carte şi posesorul unei biblioteci, dacă îşi permite financiar, comandă unui grafician, precum a fost Dafinel Duinea, un ex-libris, multiplicat într-un număr egal cu cel al cărţilor sale pe care îl lipeşte pe prima pagină a acestora, ca să se ştie că au fost ale lui. De-a lungul anilor, o carte veche, schimbându-şi proprietarul, poate avea chiar mai multe ex-librisuri, devenind şi mai valoroasă.

Lasă un comentariu