Statuia Mariei Cioncan – Municipiul Hunedoara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica

S-a născut în 19 iunie 1977 în comuna Maieru, județul Bistrița – Năsăud. A început să practice atletismul în anul 1991 cu antrenorul Zsolt Gyongyosy la Clubul Sportiv Școlar Bistrița, fiind și elevă a Liceului cu Program Sportiv din localitate. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj, și a dobandit un masterat  la specializarea Știinta sportului.

Din anul 1996 s-a transferat la Clubul Sportiv Siderurgica Hunedoara, unde s-a antrenat cu profesorul Ștefan Beregszaszi activând cu dubla legitimare și la Universitatea Cluj. Maria Cioncan a participat în primăvara anului 2000 la patru concursuri din care a câștigat trei, devenind și campioană balcanică în proba de 1.500 m. În anul 2002 a câștigat trei titluri naționale la 800 m, 1500m și 3000 m. În anul 2004 a participat la Jocurile Olimpice de la Atena unde a luat medalia de bronz în proba de 1500 m și locul 7 la proba de 700 m.

A fost prima sportivă legitimată la un club din municipiul Hunedoara care a obținut o medalie la Jocurile Olimpice si a fost declarata Cetatean de Onoare al municipiului Hunedoara si a fost si Cetatean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, dar si al comunei Maieru. În 2004  atleta Maria Cioncan  este distinsă cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a cu două barete și primește din partea Federației Române de Atletism  titlul de Maestră Emerită a Sportului, iar Consiliul Local Hunedoara îi acordă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Hunedoara.

Atleta Maria Cioncan a decedat pe data de 21 ianuarie 2007, într-un accident de mașină în Bulgaria.

Lasă un comentariu