Statuia lui Mihai Eminescu – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ghid turistic audio

Statuia lui Mihai Eminescu este considerată cea mai importantă statuetă din punct de vedere artistic, opera aparținând sculptorului C. Mendrea din anul 1938. Statuia are fundația turnată din beton, soclul este din piatră, iar pe aceasta este inscripționat „EMINESCU 1850-1889’’. În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, cu ocazia zilei de naștere a poetului național, cetățenii din Giurgiu, iubitori de literatură se adună în Parcul Alei pentru a lăsa ca semn de prețuire pentru marele poet buchete de flori, sau ca să recite cele mai cunoscute poezii ale sale ( Scrisorile I, II, III, IV, V; Epigonii; Doina; Luceafărul; Ce-ți doresc eu ție, Dulce Românie; Pe lângă plopii fără soț ș.a.)

Copacii mereu verzi și Bustul lui Mihai Eminescu din Alei atrag prin frumusețea lor, dar în special prin pacea pe care o degajă chipul blând al poetului.
Statuia reaminteşte giurgiuvenilor, că în  peregrinările din tinereţea sa, marele poet a trecut şi pe la Giurgiu, unde a muncit ca hamal în portul Ramadan o jumătate de an. Din 1866 până în 1869, a pribegit pe traseul Cernăuți –Blaj – Sibiu – Giurgiu – București. De fapt, sunt ani de cunoaștere prin contact direct a poporului, a limbii, a obiceiurilor și a realităților românești, un pelerinaj transilvănean al cărui autor moral a fost Aron Pumnul.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

Un comentariu la „Statuia lui Mihai Eminescu – Municipiul Giurgiu”

Lasă un comentariu