Statuia lui Constantin Bursan – Municipiul Hunedoara

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica Hunedoara

Constantin Bursan s-a născut la 21 mai 1888 în orașul Giurgiu. A urmat școala primară la Țăndărei și Giurgiu,  Liceul „Matei Basarab” din București apoi și-a făcut studiile superioare de drept și de economie la Bruxelles. După 1918 a practicat avocatura și s-a angajat în afaceri economico – financiare. Era proprietarul unor sonde de petrol pe Valea Prahovei, director și acționar la mai multe societăți comerciale.

În anul 1918 s-a înscris în Partidul Național Liberal și din 1922 a ocupat funcția de președinte al Organizației acestui partid. A fost ales deputat liberal pentru județul Hunedoara, demnitate pe care a deținut-o până  în 1938.

A sprijinit material construirea clădirii Primăriei Hunedoara inaugurată la 4 aprilie 1937. A mai contribuit la construcția unui cămin de ucenici, a subvenționat lucrările de îndiguire a râului Cerna și a înzestrat spitalul orășenesc. A contribuit la ctitorirea mai multor biserici hunedorene : Dăbâca, Baia Crișului, Cernișoara Toplița, Alun, Batiz, Strei, Buituri. Cea mai importantă ctitorie a sa a fost Catedrala Ortodoxă „ Sf. Împărați Constantin și Elena” a cărei sfințire s-a făcut la data de 14 octombrie 1947 aceasta fiind și ultima ceremonie la care a participat.

În anul 1948 din cauza naționalizării a pierdut întreaga avere și a fost arestat în 28 noiembrie 1950 fiind condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crimă de înaltă trădare. A murit la 18 ianuarie 1962 la Spitalul Penitenciar Văcărești.

Lasă un comentariu