Statuia ,,Extaz” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Statuia Extaz este unul dintre monumentele istorice ale județului Constanța. Aceasta a fost realizată în anul 1962 de către sculptorul Constantin Baraschi. Sculptura „Extaz”, aflată în muzeu, a fost lucrată din marmură, iar o variantă turnată în bronz este amplasată în stațiunea Mamaia. Dupa anul 2000, a fost mutata in parcul din fata Teatrului Liric din Constanta (Teatrul Ovidiu).

Constantin Baraschi (n. 17 noiembrie 1902, Câmpulung – d. 22 martie 1966, București) a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române (1955). În 1921, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, la clasa de sculptură a lui Dimitrie Paciurea.

După debutul expozițional ce se consumă la București în 1928, cariera lui Baraschi va intra pe o traiectorie continuu ascendentă, devenind unul dintre cei mai expresivi maeștri ai artei sculpturale, evidențiat printr-o corectă redare a a anatomiei umane. Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcului de Triumf, statuia „Nicolae Bălcescu”, dezvelită în 1969 la Pitești și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală. A contribuit la detalii din iconostasul Bisericii Cașin, este autorul busturilor lui Nicolae Bălcescu, Alexandru Sahia și George Coșbuc din parcul Carol I.

Lasă un comentariu