Statuia ,,Anghel Saligny” – Municipiul Constanța

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Statuia în bronz a lui Anghel Saligny a fost realizată în anul 1965 de sculptorul Oscar Han. Ea are 3 metri înălțime și îl reprezintă pe Anghel Saligny în repaus, în picioare. Initial, aceasta a fost amplasata cu vedere spre Portul Constanta, pe o platforma-belvedere. Începând din 16 octombrie 1996, statuia este situată pe Bd. Elisabeta colț cu str. Ovidiu, deasupra Porții nr. 1 Port Constanța.

Anghel Saligny a fost un remarcabil inginer constructor, premergător mondial al ştiinţei construcţiilor metalice şi de beton armat, realizator de multiple invenţii şi soluţii unice în proiectarea şi construirea podurilor şi a construcţiilor industriale, pentru fundaţia cheiurilor portuare şi a docurilor, precum şi a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.

Amprenta lui Saligny asupra modernizării României a fost profunda. La Constanţa, Brăila, Galaţi si Giurgiu, pe Valea Prahovei, pe linia ferată ce strabăte Moldova de la sud spre nord, la Academia Română, la Scoala de Poduri şi Sosele şi mai ales la trecerea peste Dunare în Dobrogea, „opera mare, opera splendida, opera admirabilă… opera de mândrie naţională”, cum spunea Ţiţeica în 1925.

Lasă un comentariu