Stația de metrou ,,Politehnica” – Bulevardul Iuliu Maniu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Descopera.ro

Statia de metrou ,,Politehnica” este una din multele statii de pe magistrala M3 (rosie), construita in timpul regimului comunist, in anul 1983. Chiar daca pare o statie de metrou normala, aceasta este extrem de diferita si unica in lume, primind titlul de ,,Oceanul Pietrificat”. Secretul pe care aceasta il ascunde a fost cunoscut doar de Nicolae Ceausescu si de constructorii care au participat la lucrare. Nicolae Ceausescu a avut ambitia decorarii tuturor statiilor de metrou cu roci ornamentale romanesti. Chiar daca toate statiile de metrou din Bucuresti au mici fosile, nicaieri nu exista fosile atat de bine conturate ca in aceasta statie. Construita din marmura roz din cariera de la Savadisla (jud. Cluj), statia ascunde in pardoseala fosile ale unor vietuitoare care au trait pe Pamant in perioada in care viata pe planeta exista doar in apa.

,,Oceanul” din interiorul statiei de metrou a fost descoperit intamplator de catre Mihai Popa, in anul 1994, actual profesor in cadrul Departamentului de Geologie al Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti. La acea vreme era student si, fascinat de ce descoperise, venea zilnic in acel loc pentru a studia fiecare fosila din pardoseala. In anul 2000 a publicat o carte despre statia de metrou.

Cele mai multe dintre aceste fosile aparţin unui grup de organisme numit rudists, care a trăit în medii marine de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului şi în perioada Cretacicului târziu. Zona din care au fost extrase (Muntii Apuseni) a fost creaţa în această perioadă de timp, datorită convergenţei microplăcilor Tisia şi Dacia. Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conţinea aceste vietăţi marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele şi corpurile lor au fost fosilizate în calcar. Mai mult decat atat, conform spuselor profesorului, este posibil ca o parte din fosile sa fi fost tulburate de undele apei atunci cand un meteorit urias denumit Chicxulub a lovit Pamantul in nordul Americii de Sud. In momentul loviturii rudists-ii construiau un recif in apele unei mari care s-ar fi intins pana in zona Clujului, inclusiv Muntii Apuseni de unde placile au fost extrase. Printre speciile din statia de metrou putem intalni rudists-ii, melci, corali si alge rosii. Cu alte cuvinte, exista un adevarat paleo-ecosistem conservat perfect si expus sub forma unui muzeu.

Lasă un comentariu