Mănăstirea Rupestră – Sinca Veche

COD LMI: BV-II-m-A-11826
Content
Gallery
Reviews

Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche este un vechi lăcaș de cult săpat în piatră și este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din România.

Lăcașul de cult își are originile pe vremea cînd, în secolul XI-lea, regatul ungar începuse cucerirea treptată a Transilvaniei, cucerire ce se întindea până în secolul XV-lea. Nu era doar o cucerire teritorială, ci și una religioasă – cotropitorii dorind să convertească populația de la credința ortodoxă – bizantină, la cea catolică și, mai târziu, calvină. Multe dintre dispozițiile şi actele oficiale ale regilor Ungariei din secolele XIII-XV sunt îndreptate împotriva „schismaticilor ortodocşi” cărora li se interzicea zidirea de noi biserici şi săvârşirea slujbelor în ritul bizantin. Nedorind să le fie îngrădit dreptul religios, atât oamenii bisericii, cât și credincioși au luptat constant cu autoritățile pentru ce credeau ei că este bine.

A existat o revoltă populară care a fost condusă de călugărul Sofronie de la Cioara (1759-1761) care a ridicat poporul pentru a cere dezrobirea religioasă şi încetarea prozelitismului uniat, fapt care a determinat intervenţia imediată a curţii habsburgice care a trimis în Transilvania pe generalul Buccow pentru a lua măsuri radicale de a înăbuşi această revoltă. Generalul i-a dat ordinul lui Nikolaus Bethlen care, pe 13 iunie 1761 distruge 180 de manastiri ortodoxe, le confisca averile si ii omoara pe toti care se opun.

Din acel moment, credincioșii și reprezentanții bisericii luptă să țină vie credința ortodoxă în tot felul de mănăstiri improvizate, cum este cea de la Șinca Veche. Deoarece locul trebuia să fie secret, atestări documentare nu sunt multe. Primele menționări apar în secolul al XVIII-le, într-o conscripție oficială din 1748 unde se vorbește de două mănăstiri, una condusă de un călugăr ,,bătrân și neputincios’’, iar cealaltă de un iobag și hagiu Popa Avram, de la Ierusalim. Un alt document este din 1758, într-un recensământ al autorităților austriece, unde sunt menționate trei mănăstiri.

Manastirea rupestra este menționată într-o scrisoare către Andrei Șaguna, căruia i-a fost adresată, în anul 1851, o scrisoare din partea unor monahi care doreau să primească binecuvântare pentru a putea vieţui în mănăstirea săpată în piatră de pe raza comunei Şinca Veche. Din acel moment mai apar mici informații despre această mănăstire, însă totul vag. Călugării de aici încep amenajarea unei sfinte mese, săpată în piatră și mici camere unde se rugau sau se odihneau. De asemenea, pentru a nu fi descoperiți, realizează o intrare prin tavan, pe unde ieșeau sau intrau folosind o frânghie.

Lasă un comentariu