Sursa: Călător prin România
Sinagoga din Constanța a fost construită între anii 1910-1914, in stil maur, după planurile lui Adolf Linz, un arhitect care a proiectat zeci de case din zona orașului vechi.
Sinagoga Mare din Constanța este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter și etaj. În exterior, ferestrele și ușile au decorații de stil maur. În interior, lăcașul de cult este împărțit în trei nave, puternic marcate în exteriorul navei principale. Decorații tradiționale evreiești sunt întâlnite și în interior.
În perioada de prigoană a evreilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, sinagoga a servit drept depozit pentru armata germană care își adăpostea acolo muniția, alimentele neperisabile și hrana pentru cai destinate trupelor aflate pe frontul de Est. După anul 1944, sinagoga a fost reabilitată aproape în întregime și a fost redată comunității evreiești. Spre deosebire de Templul Sefard (rit spaniol) din Constanța, care a fost demolat în perioada comunistă, Sinagoga a traversat cu succes perioada fostului regim, dar dupa 1989 a fost abandonată.
În prezent, Sinagoga Mare nu mai este folosită de mica comunitate evreiască din Constanța. Comunitatea se întrunește acum în lăcașul din str. Sarmisegetuza, vizavi de Centrul cultural al germanilor dobrogeni.