Scoala nr. 2 – Comarnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Comarnic

A doua institutie de invatamant cu personalitate juridica din Comarnic este Scoala Nr. 2, care include doua unitati scolare, situate in cartierele Vatra Sat si Poiana. In cartierul Poiana, dupa multe staruinte ale parintilor, care au mers cu jalbe la Plasa Peles pentru aprobarea scolii, aceasta se infiinteaza sub denumirea de Scoala Primara Rurala. Invatamantul s-a desfasurat in conditii foarte grele in preajma si in timpul Primului Razboi Mondial. In perioada 1914-1924 scoala a functionat in diferite case particulare, cu clase improvizate si cu mese in loc de banci, placute de ardezie si condeie de piatra.

Abia in perioada 1922-1926 a fost construit un local de scoala cu doua sali de clasa si cancelarie, pe lotul donat de printul George Valentin Bibescu, din proprietatea sa. Drept recunostinta pentru acest gest, incepand din 1937 si pana in 1949 scoala a purtat numele de Scoala Primara mixta ,,Bibescu Voda’’.

Spatiul scolar se extinde in 1974 prin construirea unui nou local, cu un etaj si doua sali pentru laboratorul de fizica-chimie si atelierul scolar, acesta din urma, in 1998, a fost transformat in sala de sport. Unitatea scolara este reabilitata si modernizata in anul scolar 2007-2008, iar incepand cu anul scolar 2011-2012 Scoala cu clasele I-VIII ,,Poiana’’ din Comarnic devine structura a scolii cu clasele I-VIII ,,Nr. 2’’, Comarnic, in prezent ,,Scoala Gimnaziala Nr. 2’’ Comarnic.

In ceea ce priveste Scoala din Vatra Sat, documentul scolar cel mai vechi din arhiva scolii atesta faptul ca, in mod oficial, Scoala Primara Mixta ,,Nr. 2’’ din Comarnic incepe sa functioneze in anul 1921, avand la conducerea sa pe Dirigintele Scolii, Invatatoarea Marioara Nicolau, intr-un local inchiriat cu 2 sali de clasa improvizate in care invatau 90 de elevi.

O perioada indelungata, 1928-1947, scoala a avut ca director pe Inv. Ioan Athanasiu, sub conducerea caruia scoala s-a dezvoltat, astfel se infiinteaza Cooperativa Scolara in 1933, Biblioteca cu 80 volume si cantina scolara in 1937. Incepe constructia primului local al scolii in 1935 de catre prefectura Ploiesti, cu sprijinul voluntar al locuitorilor satului si este dat in folosinta la 20 ianuarie 1936. In 1965 se da in folosinta al doilea corp de cladire al scolii, compus din 5 clase si o cancelarie.

Incepand cu anul scolar 2013-2014 scoala cu clasele 1-8 nr. 2 isi schimba denumirea in Scoala Gimnaziala nr. 2 Comarnic, unitate cu personalitate juridica care cuprinde structurile: Scoala Gimnaziala Poiana Comarnic si Gradinitele cu program normal Vatra Sat si Poiana Comarnic.

 

Lasă un comentariu