Şcoala muzeu – Topoloveni

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul National de Informare Turistica Topoloveni

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Topoloveni era o comuna care facea parte din judetul Muscel si era format din satele Carcinovu, Inurile si Topoloveni, insumand nu mai putin de 684 de locuitori. Datorita faptului ca populatia era in crestere si se dorea ca aceasta sa aiba un minimum de educatie, in anul 1830 este infiintata scoala care, inca, poate sa fie observata si vizitata in Topoloveni.

Cladirea constuita intr-un stil romanesc, cu veranda la intrare, foarte bine luminata, avea doua incaperi si era construita fara etaj. In camera cea mare era sala de clasa unde se gaseau banci din lemn, tabla si catedra invatatorului. In incaperea mai mica era locul unde se retrageaa invatatorul in pauzele copiilor. Pentru multi sateni, inca se mai pastreaza amintirea vie a acestei cladiri si a glasurilor copiilor. Ea poarta numele de Scoala Muzeu ,,Mitropolit Daniil Topoloveanu”.

In prezent constructia este un muzeu care a pastrat atat bancile elevilor, catedra si tabla. In plus au fost adaugate elemente care tineau de copiii care invatau acolo precum jucarii, costume traditionale si instrumente de scris.

Lasă un comentariu