Școala Generală ,,Teodora Lucaciu” – Municipiul Vulcan

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Vulcan (text) și Vulcan Casa Noastră (foto)

Școala Generală ,,Teodora Lucaciu’’ se află în Municipiul Vulcan, pe strada Nicolae Titulescu și poartă numele Sopranei Primadonă a Operei Române din București – Teodora Lucaciu. Ea s-a născut în Municipiul Vulcan pe 17 noiembrie 1926 și a făcut istorie. În anul 1977 a concertat în Ecuador, la Loja, iar de atunci nu s-a mai întors decât în vizită în București, fiind fondatoarea Institutului de Muzică ,,W. A. Mozzart’’ din El Oro.

Istoria clădirii de învățământ începe undeva în luna decembrie a anului 1924, atunci când autoritățile oferă un cadou copiilor de Crăciun – o școală nouă. La vremea aceea, școala era situată chiar în centrul localității, ca toți copiii să poată ajunge ușor și să fie la îndemană pentru fiecare.

Clădirea este impunătoare, cu o temelie trainică din piatră și cu ziduri groase din cărămidă, așa cum erau toate clădirile importante din marile orașe ale vremii. Interiorul clădirii este unul spațios, cu coridoare și săli largi, cu lumină naturală care pătrunde prin ferestrele cu trei canaturi înalte realizate pe măsura zidurilor înalte.

Deși, temelia din piatră și zidurile groase din cărămidă sunt specifice clădirilor importante ale vremii, arhitectura clădirii nu este obișnuită pentru o școală din anii respectivi. Persoana care intră pentru prima dată prin ușa cu arcadă de la intrare avea impresia ca se află, mai degrabă, într-un castel. Acest lucru este oferit de către simetria perfectă a clădirii și de cele trei corpuri-turn – două în laterale și una în zona centrală, pe unde se și intră de altfel.

Lasă un comentariu