Schitul „Sfântul Nicolae” – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Schitul Sfântul Nicolae se află pe strada Mircea cel Bătrân din orașul Giurgiu, în apropierea portului. Întrucât este situată aproape de Dunăre, acest așezământ monahal este ferit de zarva orașului însă are un istoric destul de zbuciumat.

Biserica Sfântul Nicolae a fost până în 1830 geamie mahomedană. Nu se cunoaște însă data construcției acestei geamii. În anul 1830, geamia a fost transformată în biserica ortodoxă, cu hramul Sfântul Nicolae, după numele tarului Nicolae I al Rusiei, această hotărâre luându-se în perioada 1828-1829 ca urmare a eliberării Cetății Giurgiului de sub ocupație otomană și a restituirii orașului Giurgiu Principatului Valahiei.

Inițial, edificiul avea o formă pătrată, și în anul 1830 i s-a adăugat altarul în formă de absidă și pridvor, lăcașul fiind acoperit cu o boltă cilindrică și turla din lemn. În anul 1877, edificiul a fost bombardat de turci, fiind parțial distrus. În anul 1905, la stăruința preotului din acea vreme, s-a început reclădirea cu piatră luată din zidul cetății, fiind sfințită în anul 1907. În anul 1944, a fost biserica bombardată de armata germană la retragerea din Giurgiu, fiind complet deteriorată. Va fi refacută în anul 1945, de către arhitectul Dobrescu.

La început, pe câte o lespede de piatră, în zidul bisericii, respectiv lângă strana dreaptă și stangă se află câte o inscripție în limba rusă. În prezent acestea pot fi văzute în pridvorul lăcașului de cult. Pe cea din dreapta se poate citi: „Această Biserică este clădită în anul 1830 din geamie mahomedană din Cetatea Giurgiului, cucerită în anul 1829 în timpul domniei glorioase a împăratului și autocratului întregii Rusii, Nicolae I”. Pe cea din stanga citim: „În memoria faptelor armatelor rusești din 1828 și a restituirii orașului Giurgiu Principatelor Valahiei, biserica aceasta este zidită sub administrația președintelui plenipotentiar al Principatelor Valahia și Moldova, General Aghiotant Kisselev, de Comitetul Constructor din Giurgiu”.

Refacerea din 1945, s-a făcut după modelul bisericii Sfântul Nicolae domnesc de la Curtea de Argeș; turla, însă, din lipsa de posibilități nu s-a executat conform proiectului, ea fiind tencuită. Pictura în frescă a bisericii a fost refăcuta complet de către pictorul Nicolae Stoica.

După înființarea Episcopiei Giurgiului și înscăunarea Prea Sfințitului Episcop Ambrozie, s-a luat decizia de schimbare a statutului bisericii Sfântul Nicolae din biserica parohială în schit de calugări.

Lasă un comentariu