Schitul Cucuiata – Grăjdana

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Tisău

Schitul Cucuiata se află situat deasupra satului Grăjdana și a fostului sat Lunceni si se prezintă sub forma unor ruine destul de bine conservate.

Schitul făcea parte dintr-o veche cetățuie ridicată de către Doamna Neaga (supranumită ,,Regina Buzăului”), soția domnitorului Mihnea Turcitul și era folosită exclusiv ca turn de observare. Vederea era atât de bună încât permitea o vedere de ansamblu asupra unei părți însemnate din Valea Nișcovului. Poziția ei greu accesibilă a făcut să apară în vocabularul popular sintagma „așezată la Cucuiata”.

În cazul în care inamicii se apropiau de sate, pentru că erau des întâlnite raidurile acestora, străjerii din turn observau și plecau călare, pe poteci mai puțin cunoscute, cu potcoave puse invers, spre reședințele Doamnei Neaga, care era întotdeauna la curent cu mișcările pe care trupele inamice le făceau.

Din fortificația de altădată se mai păstrează câteva ziduri și intrarea spre o galerie despre care se crede că făcea legătura cu schitul Izvoranu, care se află la câțiva kilometrii depărtare. Din cauza (sau datorită) unor alunecări de teren au apărut la suprafață una dintre fostele galerii de evacuare ale fortificației.

Lasă un comentariu