Satul Geamăna – Lupșa

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Cronicarii digitali

Geamăna este un sat în comuna Lupșa. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna.

În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a lansat următoarea inițiativă: evacuarea celor 1000 de persoane, adică 400 de familii ce locuiau acolo pentru a depozita deșeurile toxice din mine. În 1978, Regimul Comunist a început să acționeze, oamenilor fiind promis faptul că se vor îmbogăți de pe urma mutării, adevărul fiind că ei au primit o bucată de pământ și foarte puțini bani, pentru a trăi în continuare. De altfel, localnicilor li s-a promis că vor fi mutați la 7 km de vechiul lor sat, dar, desigur că și această promisiune nu a fost respectată, ei fiind duși la aproximativ 100 de km distanță.

În prezent, totul a devenint un lac care crește între 90 și 100 de centimetri pe an. Toată apa este împărțită în 3 zone: o zonă cu noroi, unde țevile degajează toate substanțele dăunătoare, o zonă cu apă turcoaz și o zonă cu apă roșie ca sângele. Sub tot acest dezastru natural se află sute de case, morminte și frumuseți ce puteau fi salvate.

Lasă un comentariu