Sursa: Călător prin România
Biserica veche din Tătărăștii de Jos, Teleorman este un monument istoric care a fost construit la sfarsitul secolului XVIII-lea. Originea bisericii este putin cunoscuta, dar putem extrage anumite informatii din primele atestari documentare.
Astfel, aflam ca asezarea sateasca dateaza din anul 1538, asa cum aflam din Hrisovul domnesc care a fost emis de Radu Paisie (1535-1545), Domn al Tarii Romanesti. Prin acest Hrisov se intarea un act de donatie facut de catre clucerul Trifa catre Sfanta Manastire Glavacioc pentru o mosie la Tatarastii de pe apa Teleormanului pe care Stana i-a cedat-o ca sa scape de bir. Jupanul clucer Trifa a donat mosia pentru hrană calugarilor, pentru ca el sa fie pomenit de catre manastire. Putem presupune ca in acea perioada exista o biserica in interiorul asezarii dat fiind faptul ca locuitorii Tarii Romanesti erau foarte credinciosi.
La aceste informatii am putea adauga si legenda care se tese in jurul numelui comunei. Se spune ca in acest tinut exista o tabara de tatari. Date fiind aceste informatii, tindem sa credem ca dezvoltarea micii asezari a fost in permanenta amenintata de catre acesti tatari. Lucrurile se schimba incepand cu domnia lui Vlad II (Vlad Dracul), fiul lui Mircea cel Batran si tatal lui Vlad Tepes, care asigura zona si ridica o biserica de zid. Infrangerea fiului acestuia, a lui Vlad de catre turci, destabilizeaza iar zona, motiv pentru care si situatia bisericii nu ne mai este cunoscuta. Aflam totusi ca, la sfarsit de secol XVIII, fostul lacas de cult realizat de Vlad Dracul, este reconstruit. Din pacate, se presupune ca aceasta a fost distrusa inainte de secolul XX-lea, nici batranii satului nestiind istoria sau numele celui care a refacut-o.
Biserica se afla intr-o stare avansata de degradare. Ca si cum ar dori sa ne arate faptul ca religia si credinta pot face fata nepasarii, boltile se mai pastreaza si la fel si urme ale picturii de hram din pronaos, dar si din naos si altar. Putem deduce din hramul din pronaos ca aceasta ii este inchinata Adormirii Maicii Domnului.