Refugiul Florei – Comarnic

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Munții Noștri (foto), Gheorghe Bunghez (text)

În luna aprilie 1979 grupul  Cercul de Turism Floreiul Comarnic, care funcționa ca un “cerc de turism”, a decis demararea construcției unui refugiu in locul menționat.

Acestia au defrisat un lastaris pentru a inlesni alegerea unui traseu convenabil de acces la refugiu. Activitatea concreta de construire a refugiului s-a desfasurat in zilele urmatoare. Activitatile cuprindeau trasarea, adunarea pietrei pentru zidarie si aducerea lemnelor de la o constructie demolata de la baza muntelui. Constructia efectiva a cabanei a inceput abia in luna iunie. La constructia ei au participat turisti – prieteni cu constructorii – precum si companii care donasera usa, fereastra si niste bancute (Mobila Posada). Tabla groasa ondulata a adapostului a fost procurata de la Fabrica de Ciment Comarnic. 

Inaugurarea a fost facuta pe data de 23.12.1979, o zi cetoasa, dar la care au participat 64 de persoane. Dupa inaugurare existau cate doua persoane care, prin rotatie, se ingrijeau ca aceasta cabana sa fie deschisa si focul facut. 

Refugiul Florei a funcționat până în anii ‘90 ca și Casă de Adăpost. În jurul acestui adăpost se desfășurau diverse activități culturale, sportive și educaționale. Așadar, acesta a fost primul refugiu școală de munte din România. Din pacate, dupa anii ’90 refugiul sufera grave avarii si este parasit. 

În anul 2017, turismul montan a primit un suflu nou la Comarnic după ce Refugiul Florei, construit în urmă cu 4 decenii, a fost readus la viață de voluntarii Asociației „Om pe munte”, iubitori ai drumețiilor montane. Pasionați de conservarea mediului natural, tinerii, împreună cu oameni de-ai locului, au reconstruit iubitul refugiu de pe Muntele Floreiul. Cu o suprafață totala de 54 mp, refugiul poate deservi astăzi desfășurarea de activități educaționale (Școala Altfel, tabere de munte, cunoașterea mediului înconjurator, etc), fiind primul adăpost montan din România care oferă această posibilitate, deschis tuturor pe toată perioada anului, în mod gratuit.

La începutul lunii octombrie 2019, aceiași voluntari de la Asociația „Om pe munte”, au intervenit asupra adăpostului, pentru prima oară de la reconstruire, cu lucrări de întreținere, astfel încât acesta a se păstreze în bune condiții, pentru a dăinui cât mai mult în timp și pentru a-și îndeplini în continuare unul dintre scopurile pentru care a fost readus la viață – organizarea de activități extrașcolare.

Lasă un comentariu