Primăria Orașului Corabia – Corabia

COD LMI:OT-II-m-B-08831
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Corabia și Călător prin România (poză)

Construirea localului primăriei a fost începută în anul 1891 în timpul primariatului lui Dumitru Buzdun, proeminentă personalitate corăbiană și în timpul căruia s-au înfăptuit cele mai importante lucrări edilitare.

Finalizată în perioada anilor 1899-1905, construcţia a fost ridicată după planurile inginerului-arhitect Clement Segall în stilul arhitectonic specific sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX, cu influențe de stil neoclasic. Acest stil aborda un aer modernist, adaptat după un curent european la modă cu deschidere spre Occident, o tendință de relatinizare și de construire a identității naționale pe baza originilor latinești. Localul este construit din cărămidă, are două niveluri, parter și un etaj, este acoperit cu tablă. Suprafața clădită – 841 mp; Suprafața desfășurată este de 1870 mp.

Costul lucrărilor s-a ridicat la suma de 162.000 lei, o sumă foarte mare pentru puterea financiară a orașului Corabia din acea perioadă. Astfel, primarul Dumitru Buzdun reușește să obțină un împrumut de la Casa de Economii, Depuneri și Consemnațiuni și odată cu clădirea primăriei, s-au realizat lucrări de pavare a străzilor și a trotuarelor din oraș, construirea și amenajarea unei hale pentru comercializarea alimentelor (carne și pește) în piața din fața primăriei, precum și un abator comunal ridicat pe malul Dunării.

În clădirea primăriei, imediat după construire, va fi mutată reședința subprefecturii Oltul de Jos-Balta, organ administrativ pentru unitatea teritorială care cuprindea orașul Corabia și 53 de sate, unde va funcționa până în anul 1938 unde se va muta într-un nou local (al actualei poște).

Lasă un comentariu