Primăria Municipiului Zalău – Municipiul Zalău

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul național de informare și promovare turistică Zalău

Prima piatră de temelie a clădirii primăriei municipiului Zalău a fost pusă la data de 6 iunie 1836, iar construcția acesteia a fost finalizată în anul 1889. De-a lungul timpului a adăpostit Prefectura, Tribunalul, Judecătoria și Procuratura județului Sălaj.

Construirea edificiului – după cum spune și primarul Polgári Lajos în 1855: „ a fost de o importanță epocală pentru organizarea și estetica urbei. De la această clădire pornea organizarea întregului centru al orașului unde meșteșugarii își expuneau mărfurile”. Mór, Petri (1901) Monografia judeţului Sălaj.

Construcția are un plan trapezoidal și este proiectată în stil neobaroc Deține o curte interioară cu trei accese din exterior și regimul de înălțime – demisol, parter, etaj. Curtea interioară prezintă, la nivelul etajului, pe două laturi, un balcon executat din lemn, susținut de console din fontă. Din același material a fost executată și balustrada. Tâmplăria interioară și exterioară este executată din lemn masiv, cu încrustații.

Fațada principală (frontonul) este ornamentată în stil neobaroc și are un acces de tip „portal”, străjuit de două felinare din fier forjat și de două console, în formă de volute, care susțin balconul de la etaj și a cărui balustradă este executată, de asemenea, din fier forjat, în timp ce ușa pietonală și de tranzit este realizată din lemn masiv. Mozaicurile pardoselilor din holuri aveau, la acea vreme, desene cu motive florale, divers colorate, în timp ce coridoarele de la parter încă mai păstrează bolțile, cu zone intersectate.

Folosită în trecut drept sală de festivități și de dans, Sala „Avram Iancu” din cadrul primăriei este luminată de un candelabru impunător, din fier forjat, amplasat în centrul plafonului și cântărind 1450 kg. Această sală a fost pictată cu motive florale, dar picturile au dispărut odată cu degradarea tencuielilor și reparația capitală, executată între anii 1985 – 1992. Pe pereții longitudinali, între ferestrele înalte, au fost montate oglinzi flancate de aplice din fier forjat. Încăperea are, de asemenea, un balcon, de care este legată printr-o scară elicoidală. Sala de căsătorii este un alt spațiu deosebit, din cadrul clădirii, care mai păstrează aroma vremurilor trecute, în special prin cele două oglinzi în stil venețian.

Imobilul în care funcționează acum Primăria Municipiului Zalău este tipic pentru epoca sa, iar toate detaliile sunt perfect armonizate și fac ca această clădire să fie reprezentativă pentru municipiu.

 

Lasă un comentariu