Sursa text: Primăria Orașului Corabia
Sursa foto: Călător prin România
Amenajarea portului a fost demarată după realizarea studiilor de pe teren efectuate între 1888 – 1894, cand s-a executat un cheu vertical din lemn în lungime de 400 ml., cu umplutură de piatră în spate și trei rânduri de piloți bătuți și legați cu bare de fier între ei pentru a prelua împingerea pământului.
Racordarea între cele două niveluri ale platformei se făcea pe un plan înclinat de cca. 75 m. lungime. În 1896 platforma joasă a fost prelungită spre aval cu 600 ml., protejată cu pereu din piatră cu mortar de ciment, având la bază un prism de anrocamente pe saltele de fascine. La acest pereu s-au amplasat trei pontoane cu punți de legatură la mal.
Pe platformă s-au realizat două drumuri de legătură cu orașul, s-au instalat 38 felinare cu gaz, s-au construit două magazii-hangar pentru depozitarea mărfurilor și s-au realizat trei linii legate la stația orașului, în lungime de cca. 2,5 km.
Din 1984, portul este strămutat în actualul său amplasament, dispunând la ora actuală de un front de acostare la Dunăre de 1.126 metri și de 15 dane de acostare și operare.