Poarta Ecaterinei – Municipiul Brașov

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Istoria Porții Ecaterinei începe în anul 1559, atunci când șcheienii o construiesc pentru a putea intra în cetate. În decursul veacurilor a fost cunoscută și sub denumirea de „Porta Superior”, „Porta Corpus Christi” sau „Porta Sancte Katharinae”. A fost construită pe fundația fostei porți de lemn numită „Poarta Sfântului Duh”, atestată documentar în anul 1522, dar distrusă în urma inundației din 24 august 1526. Situată în partea vestică a vechii cetăți medievale, lângă Poarta Șchei, Poarta Ecaterina este unicul vestigiu din oraș care și-a păstrat aspectul original până în prezent. Numele acestui monument a fost împrumutat de la mănăstirea de călugărițe ce se afla acolo, pe strada Caterina.

Din punct de vedere arhitectural, poarta este pătrată, pe trei nivele și are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului e pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică. Documentele menționează că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului fuseseră aduse bombarde de la Praga. Turnul Porții – astăzi mare parte în pământ – a suferit stricăciuni importante din cauza cutremurelor și incendiilor din 1689 și 1738. Nemairăspunzând cerințelor negustorimii române din Șchei, poarta (cu excepția turnului) a fost dărâmată în 1827, un an mai târziu construindu-se actuala Poartă Șchei.

După anul 1828 își pierde funcția de edificiu defensiv și este folosită ca depozit până în anul 1955. Între anii 1971-1973 a fost supusă unor lucrări de restaurare și capătă aspectul pe care îl are astăzi. Deasupra intrării poate fi văzută stema orașului Brașov, iar în prezent în turnul porții sunt organizate expoziții de artă, istorie, grafică, pictură, fotografii vechi sau expoziții tematice, păstrând viu spiritul edificiului. Astfel, poarta a devenit un spațiu expozițional căutat de către artiștii locali sau străini și foarte vizitat de turiști.

Lasă un comentariu