Poarta Breaza – Breaza

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Breaza

Monumentul din lemn de stejar stratificat este ridicat în punctul de belvedere Dealul Pietriș, situat în apropierea celui mai înalt vârf din Breaza și anume cel de pe Dealul Lazului 776 m altitudine. Monumentul cu o inălțime de 3 metri este sculptat de meșterul popular Ichim Margarit. După cum remarca Lucian Blaga referitor la sculptura în lemn – , „ornamentica, acest fenomen specializat al artei populare, este tocmai depozitarea tainelor colective ale fiecărei etnii”.

Pe POARTA BREAZA ”tainele colective” reprezentate sunt – ”coarda de viță de vie”, regasită în aproape toate gospodăriile localnicilor și ”crestele” – simbol cusut de mâna pe ia tradițională de Breaza. Poarta îndeplineşte în viața poporului român rolul unei făpturi magice, care veghează la toate actele capitale din viața omului.

Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viată, în viața reală de afară. Poarta veghează la căsătorie şi sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcaşul de veci. Este, atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi; ciclul e închis, şi poarta rămâne mai departe, cu un om mai putin, să vegheze alte naşteri, alte nunți, alte morți.

Lasă un comentariu