Pășunea ,,Doncea” – Măgirești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Măgirești

Doncea este o pășune situată pe teritoriul administrativ al satului Prăjești. Doncea a fost un sat care exista de la 1436 și a trecut peste multe perioade istorice, fiind menționat până în anii 1980. Din motive necunoscute, locuitorii satului Donceşti au coborât în satul Prăjeşti părăsindu-și casele.

În anii comunismului, conducerea a avut ideea de a transforma locul în pășune, tăind pădurea și scoțând cioatele de pământ. Atunci a început să se producă dezastrul: vântul a ras coasta golașă a Doncei și, ajutat de topirea zăpezilor, a creat mici ravene, rănind grav obrazul frumos al mirificei întinderi. Cele două izvoare au pierit. Doar unul dintre ele a fost captat nu demult și astâmpără setea călătorilor. Natura, încet-încet , și-a făcut dreptate, apărând mici pâlcuri de copaci pe coasta Doncei, de-a lungul micilor ravene create, încercând să țină ca într-un clește pământul care parcă vrea să o ia spre Poiana Doncei din vale care acum este doar o amintire: un loc mlăștinos cu ierburi înalte care stau în calea călătorului.

Deasupra Doncei te întâmpină un peisaj tipic pășunilor alpine. Tot mai mulți oameni, în urma construirii șoselei asfaltate până la Runcu, vin să se delecteze cu aceste imagini, să petreacă în zilele libere în liniște și cât mai departe de civilizație.

Lasă un comentariu