Parcul stațiunii Sângeorz-Băi – Sângeorz-Băi

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Sângeorz-Băi

Parcul stațiunii Sângeorz-Băi a fost amenajat încă din anul 1860, odată cu renovarea izvoarelor și lărgirea clădirilor de băi, moment în care s-au amenajat și cărări pentru promenadă pe dealul de lângă izvoare. Pe vârful dealului s-a construit un chioșc, terenul băilor s-a împrejmuit cu zid de piatră, iar în locul închis s-au plantat brazi, făcându-se alei. Amenajat cu grijă într-un cadru natural generos, prielnic pentru perioada primelor decenii ale secolului XX, când turiștii frecventau stațiunea Sângeorz-Băi. Pe vremea aceea avea un rol esențial în traseele de cură pe care le realizau turiștii cazați la Hotelul HEBE, fiind privit de la începuturile utilizării apelor minerale ca parte importantă a stațiunii, un adevărat izvor de agrement și sănătate într-un mediu natural.

Odată cu înființarea Societății pe acțiuni HEBE în 1879, care demara pe atunci diferite activități, printre care și cea de înfrumusețare a parcului stațiunii, iar pentru ambientul acestuia a fost așezată statuia zeiței Hebe, zeița tinereții și a sănătății, care cu prilejul renovării izvoarelor, în anul 1952 s-a demontat și s-a pierdut.

Astăzi, parcul stațiunii Sângeorz-Băi arată diferit. Statuia zeiței Hebe nu se mai regăsește, însă predomină statui și lucrări ale domnului Maxim Dumitraș, artistul plastic al orașului Sângeorz-Băi. Aleile predomină și astăzi, există un frumos foișor din lemn pentru ambiența parcului, bănci și măsuțe, coșuri de gunoi, loc de joacă pentru copii, zărindu-se și Centrul Cultural Vila 1, un monument istoric categoria B, singura Vilă rămasă în picioare după căderea comunismului și care a intrat la reabilitare în urma unui proiect demarat de către administrația locală.

De asemenea, vegetația este una foarte bogată, dar nici veverițele nu se fac ascunse, ba mai mult, acestea adoră să țopăie pe aleile parcului printre turiști și copii.

În scopul creșterii atractivității orașului Sângeorz-Băi ca destinație pentru turismul balnear-medical și turismul eco-cultural a luat naștere proiectul S.O.S. (Satul-Orașul-Stațiunea) Aqua Primus, care se regăsește în perimetrul parcului stațiunii și a pădurii-parc. Acesta este locul ideal unde trecătorii se pot adăposti sub fermecatul Pavilion PRIMUS, care găzduiește o fântână arteziană cu apă potabilă mineral recirculată, cu acest prilej se poate degusta și apa minerală carbogazoasă în urma captării Izvorului 6 și trasportul acesteia până la pavilion.

Pădurea-parc a stațiunii Sângeorz-Băi oferă posibilitatea de explorare a traseelor pietonale de cură prin poteci bătătoare, popasuri sub formă de ciupercuțe, pavilioane din lemn integrate perfect în cadrul natural, create în scopuri terapeutice prin combinația de aeroionizare negativă și a apelor minerale, reprezentând ele însele cure vindecătoare pentru trup și suflet.

Parcul oferă și facilități, precum piste de downhill pentru profesioniști, dar și piste de cicloturism prin cele mai frumoase locuri ale orașului, contribuind astfel și la dezvoltarea turismului durabil. De asemena, parcul stațiunii găzduiește și un teren de multisport, o scenă mobilă și un amfiteatru în aer liber, dar și puncte de informare turistică InfoTouch contribuind la dezvoltarea turismului balnear-medical și eco-cultural.

Lasă un comentariu