Sursa: Primăria Municipiului Caracal
Parcul reprezinta una dintre nestematele orasului, lasate posteritatii de catre Constantin Poroineanu si a ramas peste ani cel mai important obiectiv de arhitectura peisagistica din fostul judet Romanati, actualul judet Olt si unul dintre cele mai frumoase din toata tara. Este situat în partea de Vest-Nord-Vest a municipiului, între două vechi şi cunoscute cartiere, Bold şi Protoseni, în apropierea centrului administrativ.
Arhitectura peisagistica a fost executata de arhitectii peisagisti francezi Pinard si Rédont. Parcul are drept model Parcul ,,Cismigiu’’ din Bucuresti, care a fost executat tot de aceeasi arhitecti peisagisti. Din punct de vedere al suprafetei aranjate, acesta cuprinde 25.5 ha, din care 16 ha reprezinta vegetatie si diferenta fiind facuta cu alei, monumente de arta, un teren de fotbal, de handbal, un lac de agrement si alte dotari edilitare.
Configuraţia terenului a influenţat selectarea speciilor de plante lemnoase şi dispunerea vegetaţiei, iar solul de luncă cu un nivel ridicat al pânzei freatice are un rol important în viaţa acestei adevărate oaze de verdeaţă. Relieful a fost modelat cu inspiraţie, oferind parcului naturaleţe, adâncime şi variaţie, devenind un mediu favorabil adevăratei bogăţii de specii vegetale din care se remarcă: molidul, pinul de Himalaya, pinul negru, chiparosul de mlaştină, ienupărul de Virginia, tuia, arborele vieţii, mahoria (originală din America de Nord), cenuşarul (China). „Vedetele“ parcului, adevărate rarităţi vegetale sunt: arborele pagodelor (Ginkgo biloba), de aceeaşi vârstă cu parcul, chiparosul de baltă (Taxodium distichum), stejarul brumăriu formă piramidă (Quercus pedun-culiflora, varietatea piramidalis), arborele vieţii (Thuja orientalis), pinul negru (Pinus nigra).
Parcul „Constantin Poroineanu“ necesită toată atenţia, preţuirea şi eforturile pentru păstrarea lui aşa cum a fost lăsat de înaintaşi, un paradis verde cu destinaţii multiple: odihnă, plimbare, agrement, obiectiv turistic, subiect de studii ştiinţifice, „plămân verde” împotriva poluării.