Parcul Alei – Municipiul Giurgiu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Ionel Muscalu – Director Muzeul Județean “Teohari Antonescu” Giurgiu

Construcția a fost solicitată de către generalul Kiselef în 1830. Parcul ,,Alei’’ a fost amenajat pe parcursul mai multor ani, începând cu 1831, când a debutat sistematizarea gazelor orașului. În 1840, au fost plantati 200 de copaci și, de asemenea, a fost construit un bufet și un pavilion pentru muzică. Tradiția muzicii din parc este păstrată astăzi.

Parcul ,,Alei’’ reprezintă una dintre primele grădini romantice din România. Pe măsură ce a trecut timpul, aceasta menținea doar o parte din structura inițială a aleilor și vegetației. Statuile din Parcul ,,Alei’’ sunt, de asemenea, opere de artă și monumente istorice. Cel mai important, din punct de vedere al artei, este bustul lui Mihai Eminescu. Un alt monument important este dedicat armatei franceze, ca omagiu comandantului trupelor aliate din Peninsula Balcanică în timpul Primului Război Mondial, Marchal Foch. Un impresionant ansamblu de statui sunt cele 23 de busturi ale eroilor războiului de independență din 1877, printre care: Valter Mărăcineanu, Demetrius Wood, Șonțu Maior, Sgt. Philip Iliescu, instalat în Parcul ,,Alei’’ cu ocazia centenarului acestui eveniment istoric. Sunt opera unor sculptori importanți, printre care Boris Caragea, Vasile Gorduz, Elena Avramescu, Jana Gertler, Horia Flămând. Nu a fost numită Grădina ,,Alei’’, ci „Grădina Gen. Foch”, ca strada care duce de la turn spre ea, acum strada din spatele Teatrului.

În 1831 au fost plantate primele două rânduri de copaci din Grădina ,,Alei’’, terenul de nisip a fost nivelat și a fost construit un „parmalac” (gard) din lemn. In anul 1920 a fost construit ansamblul monumental dedicat armatei şi trupelor aliate, simbolizând cele patru puteri aliate din partea război în 1916. În 1938 este plasat bustul lui Mihai Eminescu (Mihai Eminescu a fost, pentru aproximativ 6 luni, în portul Ramadan – Giurgiu, în functia de portar). Rebeliunea legionară din 1941 de la Giurgiu ocupă Prefectura și distruge împrejurimile parcului.

Din 1977, în acest parc a fost amenajată „Aleea Eroilor” care expune busturile eroilor căzuți în războiul pentru independență în 1877. „La cerb” este prima fântână făcută de comuniștii din Giurgiu la fel ca partea inferioară a acestei grădini, realizată în aceeași perioadă. În fiecare an, pe 14 februarie, la foișorul din Parcul Alei sunt organizate ceremonii de căsătorie pentru cei care doresc să își împărtășească destinele de Ziua Îndrăgostiților.

3 comentarii la „Parcul Alei – Municipiul Giurgiu”

  1. Un parculet frumos aranjat. Este loc si de mai bine: mai multe flori, fantana era frumoasa, statuile luminate? Imi aduc aminte de copilarie cand vin aici si este unul din putinele locuri care s-a pastrat de-a lungul timpului.

    Răspunde

Lasă un comentariu